Rast investícií pomôže z krízy podnikateľom z ČR a SR, tvrdí M. Zeman

04.04.2013 Bratislava

Bratislava 4. apríla (TASR) - Z hospodárskej krízy sa podľa českého prezidenta Miloša Zemana musia slovenskí a českí podnikatelia preinvestovať von. "Pretože investície, dámy a páni, nemajú volebné právo. A populistickí politici sprava aj zľava budú lákať voličov na najrôznejšie sľuby," povedal dnes v rámci ekonomického seminára Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a bilaterálnych rokovaní českých a slovenských firiem Zeman.

Pre podnikateľov nie je podľa českého prezidenta ani tak dôležité zníženie sadzby dane z príjmu, o čo usilujú pravicoví politici. Dôležitejší je dostatok zákaziek, pretože keď sú firmy v strate, žiadnu daň neplatia. Podnikateľom pritom podľa neho nepomôže ani politika ľavicových strán, ktoré pre priazeň voličov presadzujú zvyšovanie sociálnych dávok, či 13. dôchodky, ktoré však len zbytočne zvyšujú štátny dlh.

"Podľa môjho názoru racionálna ekonomická politika presahujúca hranice dvoj- alebo štvorročného volebného obdobia má byť založená na úsporách, ako aj na takej daňovej politike, ktorá prinesie dodatočné príjmy," skonštatoval Zeman. Ako dodal, namiesto hospodárskeho rastu, potrebuje Česko aj Slovensko obnoviť rast investícií. To však nie je to isté, ako obnoviť rast hrubého domáceho produktu (HDP), nakoľko ten je napríklad v ČR tvorený najmä spotrebou.

Na seminári vystúpil okrem predstaviteľov SOPK aj prezident Svazu průmyslu ČR Jaroslav Hanák, vedúci odboru investícií Slovenskej agentúry pre rast investícií a obchodu (SARIO) Roman Sabo, ako aj zástupkyňa generálneho riaditeľa Svazu průmyslu ČR Dagmar Kuchtová. Pozvanie na seminár a bilaterálne rokovania prijalo celkovo 30 českých firiem a 51 zástupcov slovenských firiem.
 

Vyberte región